Premýšľate o hypotéke? Pozor na omyly, ktorých sa môžete dopustiť pri riešení financovania.

Za chyby sa platí, a pri výbere a vybavovaní hypotéky to môže platiť dvojnásobne. Či už strateným časom, stresom, ale hlavne vlastnými peniazmi, o ktoré môžete prísť. 

Zo skúsenosti, ktoré som za posledné roky nadobudol, zhrniem najdôležitejšie body, ktoré je potrebné riešiť pred samotným podaním žiadosti o úver:

1. Aké sú moje finančné možnosti, resp. bonita?

Mám dostatočný príjem na splácanie? Musí to však byť deklarovateľný príjem! Možnosti sú rôzne, napríklad: príjem zamestnanca, príjem podnikateľa, dôchodok alebo aj iné špecifické príjmy ako je príjem z prenájmu nehnuteľnosti. Mimo toho banka skúma aj ďalšie faktory ako je rodinný stav, počet detí, vzdelanie, úverovú zadlženosť, či históriu splácania existujúcich alebo minulých úverov. V období pandémie banka dokonca skúma aj odvetvie, odkiaľ prichádza klientovi príjem (rizikové sú napríklad gastro sektor, či hotelierstvo).

 

Moje odporúčanie:

Preveriť si v bankách typ, výšku príjmu a ich akceptovanie ešte pred podaním samotnej žiadosti. To čo akceptuje banka A nemusí akceptovať banka B. Banky môžu pri posudzovaní klienta postupovať rozdielne.

 

2. Moja banka – moja hypotéka

 

Podstatné množstvo klientov sa aj napriek bohatej ponuke trhu obracia iba na banku, kde majú zriadený bežný účet. Je to logické a pohodlné, avšak hypotéza, že „moja“ banka mi schváli úver za lepších podmienok ako konkurenčná banka, je nepravdivá dogma. Pri každej žiadosti o nový úver si banka žiadateľa preveruje, či ste jej dlhodobý klient alebo nie, a to že v nej máte bežný účet môže byť dokonca niekedy na škodu (stávkari by o tom vedeli rozprávať).

 

Moje odporúčanie:

Nespoliehajte sa na ponuku len od „svojej“ banky. Je to jedna z možností, ale môže sa stať, že práve „vaša“ banka nebude akceptovať Váš typ príjmu, prípadne nemusí financovať Váš špecifický zámer. Finančný trh je obrovský, a vybrať si môžete z 12 finančných domov, ktoré poskytujú úvery na bývanie.

 

3. Poskytujme pravdivé údaje


Zamlčanie alebo skreslenie informácii o Vašej bonite má za následok iba jedno – zhoršenie prístupu k financovaniu. V horšom prípade dokonca zamietnutie úveru a záznam v úverovom registri. Dnes majú všetky banky prístup do spoločného registra bankových a nebankových informácii a o Vašich záväzkoch majú častokrát lepší prehľad ako Vy sám. Boli ste napríklad nedávno na PN? Nezabudnite to tiež spomenúť pri podaní žiadosti o úver.


Moje odporúčanie:

Držme sa zásady presné vstupy = presné výstupy. Profesionálny finančný sprostredkovateľ spĺňa všetky odborné, technické a organizačné požiadavky a taktiež  požiadavky personálnej bezpečnosti vo vzťahu k spracúvaniu osobných údajov. Dôvera medzi klientom a profesionálnym finančným sprostredkovateľom musí byť zabezpečená.


4.Výber nevhodného úverového produktu

Nie je hypotéka ako hypotéka. Úver na kúpu? Refinančný úver? Výstavba? Kombinácia účelov, či bezúčelový úver? Častokrát aj vybavovanie rôznych podkladov, ktoré sú niekedy pre banku zbytočné, Vás môže stáť množstvo času a peňazí.

Moje odporúčanie:


Existuje viacero možností/úverových produktov, avšak predbežnou analýzou k úveru ušetríme pár krokov k Vášmu cieľu a urýchlime celý proces.



Tieto informácie sú len stručný prehľad toho najdôležitejšieho na čo si dať pozor pri žiadosti o hypotéku. 

Riešenie hypotéky bývania je však komplexný proces s množstvom premenných, ktorý si vyžaduje dôkladnú prípravu a analýzu. 

Odporúčam preto pomoc nezávislého finančného sprostredkovateľa . Z vlastných skúsenosti môžem povedať, že žiaden zamestnanec banky A Vám nikdy neodporučí riešenie banky B. 

Navyše Vás služby finančného sprostredkovateľa nebudú stáť ani euro.

 

 Autor: Dávid Krajcár, Ing. Viktor Jakubičn