Je lepšie investovať do kryptomien ako do akcií?

V posledných rokoch, a najmä počas obdobia pandémie, začalo veľa malých a veľkých investorov hľadať zaujímavé alternatívy/možnosti zhodnotenia úspor.

Niet preto divu, že kryptomeny sa stali fenoménom po celom svete. Nárast hodnoty niektorých aktív prekonal hranicu tisícov percent, a ľudia začali hľadať tu „správnu“ kryptomenu, aby rozprávkovo zbohatli. Výber je skutočne bohatý, k januáru 2021 presiahol počet kryptomien viac ako 4000 mien. 

Tento trend zachytáva aj vyhľadávanie cez Google. Vyhľadávanie slova „Bitcoin“ za posledný rok ďaleko presahuje vyhľadávanie spojenia „S&P 500“ (indexu, ktorý zachytáva 500 najväčších firiem na USA trhu, existuje od roku 1923 a je merítkom pre vývoj akciového trhu na celom svete).

Obrazok1png

Internet je plný tzv. „success stories”, v ktorých ľudia investovali pár eur a zarobili státisíce (samozrejme príbehy ľudí, ktorí tie státisíce prerobili už chýbajú), a to motivuje veľa mladých, začínajúcich a neskúsených investorov nasmerovať svoje prvé investičné kroky práve na tento trh.

Problémom nie je ani tak aktívum, do ktorého investujeme, ale neochota čakať a túžba po extrémne vysokých výnosoch v krátkej dobe. Zabúdame pritom na riziká, ktoré kryptomeny prinášajú, a v prípade straty to celé spaušalizujeme – INVESTOVAŤ SA NEOPLATÍ! 

Alfou a omegou investovania je magický investičný trojuholník, ktorého podstatu si práve v prípade investovania do rizikového aktíva musíme zopakovať.

Bez-nazvu-1024x576png

Investičný trojuholník - základná poučka investora hovorí, že ak chceme dosiahnuť maximum na jednom z troch vrcholov investičného trojuholníka, musíme urobiť primeraný ústupok na obidvoch zvyšných vrcholoch, alebo aspoň na jednom z nich. 

Čas je pri investovaní kľúčový faktor , a dokonca aj najväčší svetový investor  Warren Buffett, hovorí, že aj počas trhovej volatility by mali všetci investori zostať pokojní a nepanikáriť. Mali by sa držať základných princípov, stratégie „buy and hold“ (kúpiť a držať) a investovať dlhodobo. 

Netrpezlivosť a očakávanie vysokých ziskov v krátkom časovom horizonte prináša investorom najväčšie sklamania a straty.

 

Aké sú teda základné výhody a nevýhody nákupu kryptomien a akcií ?


Výhody investovania a nákupu kryptomien:  

Decentralizovanosť - sieť nie je kontrolovaná jedným ústredným orgánom, a teda žiadna ústredná autorita nemôže ovplyvňovať menovú politiku. Transakcie sú spracovávané počítačmi. Kontrola prebieha priamo medzi majiteľmi coinov.

Jednoduchosť a rýchlosť - platby sú rýchlejšie v porovnaní s prevodmi vykonávanými cez banky. V porovnaní s prevodom fiat peňazí sú poplatky za prevod štandardne veľmi nízke alebo nulové.

Anonymita - Na jednej strane môže byť anonymita transakcií výhodou, ale na druhej strane kryptomeny umožňujú aj nezákonné obchodovanie. Avšak pozor, neznamená to daňovú anonymitu v prípade dosiahnutia zisku.

Deflačný charakter - väčšina krajín, resp. centrálnych bánk, má právo vydávať nové peniaze. Zvyšovanie množstva peňazí v obehu spôsobuje, že sa daná mena znehodnocuje (inflácia). V prípade niektorých kryptomien je celkové množstvo coinov v obehu konečné a dopredu známe. Napríklad taký Bitcoin nemôže presiahnuť hranicu 21 miliónov ks.  

Nevýhody investovania a nákupu kryptomien:

Vysoká volatilita - v tomto prípade hovoríme o extrémne vysokej volatilite. Nie je nezvyčajné, že cena kryptomien narastie, alebo sa zníži aj o 20% a viac v priebehu jedného dňa, čo napríklad pri akciách môže trvať aj rok. 

Fundament - k investovaniu ako takému existujú dva základné prístupy: hodnotové investovanie a rastové investovanie. Problémom viacerých kryptomien je fakt, že nemajú reálny podklad a za ich vznikom je častokrát len pokus o špekulatívny zárobok, prípadne reálny žart – psie kryptomeny. V prípade nákupu akcie investujeme do hodnoty, resp. do reálnej firmy, od ktorej tú hodnotu očakávame.  

Bezpečnosť - údaje ku krypto-peňaženkám môžu byť ukradnuté a sú taktiež terčom hackerov. Obchodovanie cez regulovaných brokerov síce tieto riziká znižuje, ale neeliminuje ich úplne. Keďže tento druh obchodu nepodlieha prísnym reguláciám ako cenné papiere (akcie, dlhopisy a iné), čo považuje veľa ľudí za výhodu, ani prípadné manipulácie a špekulácie na trhu nie sú v tomto prípade nijako kontrolovateľné a trestateľné.  

Nenávratnosť - ak sa omylom pošlú coiny na nesprávnu adresu, sú nenávratne stratené, čo sa v prípade medzibankového prevodu klasickej FIAT meny dá eliminovať.

História – „Výnosy minulých období nie sú zárukou budúcich, ale predsa len o niečom svedčia.“ Túto poučku, hoci aj v inom formáte, musia obsahovať všetky letáky ponúkajúce investičný produkt. V prípade investovania do akcií to zmysel má, keďže akciové spoločnosti vznikali už začiatkom roku 1600 a postupne vznikol globálny trh, kde je možné si reálne odsledovať minulý vývoj hodnoty akcií spätne, aj za desiatky rokov a určiť si tak mieru rizika do budúcna. Ako však postupovať pri kryptomenách? Väčšina z nich funguje len ako pár rokov, a preto je  akákoľvek predikcia do budúcnosti iba v rovine špekulácie a hádania.  

Dane – „Na tom svete nie je nič istého - len smrť a platenie daní.“ — svojho času sa takto vyjadril Benjamin Franklin. V prípade kryptomien nepomôže ani ich anonymita, v zmysle Zákona 595/2003 Z.z. o dani z príjmov sa považujú za zdaniteľný príjem, čo neplatí napríklad v prípade ETF fondov držaných viac ako 1 rok.

 

Výhody investovania a nákupu akcií:  

Investovanie do hodnoty a fundamentov – nákupom akcie investujete do firmy v ktorej hodnoty veríte vy alebo trh, jej hodnota je podložená číslami a jej cena odráža všetky známe informácie 

Široká diverzifikácia v rámci celého trhu – túto možnosť Vám ponúknu ETF , ktoré investujú pasívne do indexov a za pár € nakupujete stovky titulov. To zabezpečí že výnos nie je viazaný na jednu firmu/sektor/krajinu. 

Bezpečnosť – Na to aby samotná spoločnosť vydala akcie musí prejsť celým procesom schvaľovania a odhaliť celé svoje ekonomické fungovanie. Samotné nakupovanie akcií a činnosť obchodníkov s cennými papiermi je pod dohľadom národných bánk. Prísne regulovaný trh je presným opakom fungovania trhu s kryptomenamy, zabezpečuje však dlhoročné fungovanie a stabilitu. 

História – V prípade akciového trhu sa môžeme obrátiť aj na skúsenosti a vývoj z rokov minulých. Veď 1.burza cenných papierov vznikla už v roku 1631 v Amsterdame, a index S&P 500 do ktorého viete investovať aj vy a jeho história siaha až do roku 1923.

Dane - Výnosy z cenných papierov obchodovaných na burze aspoň jeden rok, sú od dane oslobodené. Tieto kritéria spĺňajú napríklad ETF , avšak podielové fondy klientov v bankých už nie.

 

Nevýhody investovania a nákupu akcií:

Vysoká volatilita -aj v prípade akcií hovoríme  volatilite. Nie je samozrejme tak extrémna avšak ani tu sa neodporúča krátkodobé špekulatívne investovanie z dôvodu prepadov.

Čas - Čas je v tomto prípade „nad zlato“ a zloženým úročením sa dostaneme časom aj pri malých vkladoch na krásne čísla . Albert Einstein označil zložený úrok za jeden z divov sveta. V dnešnej uponáhľanej dobe však chceme všetci instantné výsledky a preto tu musíme brať čas ako nevýhodu,ktorú musíme pri investovaní do akcií akceptovať.

Obrovský výber – aj ked to môže byť zvláštne, v tomto prípade je široký výber akcií, fondov a iných titulov niekedy na škodu. Pre investora, ktorý nemá dostatok času a schopností zorientovať sa v oceáne ponúk môže byť niekedy výhodnejšie využiť služby tretej strany, ktorá sa postará o správny výber akcií a fondov, o samotné nákupy a správu.

Psychológia – z hodnotou akcií vie niekedy priamo alebo nepriamo zamávať aj obyčajná správa na sociálnej sieti. Emočné správanie je súčasťou trhu a treba to akceptovať v prípade každej štandardnej aj neštandardnej investície.

 

Sú teda kryptomeny zlá investícia? Moja odpoveď je „NIE“. V tomto prípade sa totiž jedná viac o špekuláciu ako investíciu. Preto je potrebné brať do úvahy riziká, ktoré sa pri klasickom investovaní do akcií založenom na fundamentoch a hodnotách nevyskytujú. 

Prioritou je mať v osobných financiách vytvorený základ - finančnú rezervu, ako aj strednodobé a dlhodobé investície. Ak tento základ vytvorený mám, potom je tu priestor aj  pre alternatívne investície, napr. v podobe kryptomien.  

Často sa však stretávam s trendom, že ak človek pre svoju prvú investíciu zvolí najrizikovejšie aktívum, po prvom sklamaní sa rozhodne „investovať do vankúša“, resp. držať peniaze v banke na bežnom účte.

Problém netrpezlivosti začínajúcich investorov celkom vtipne znázorňuje tento obrázok

Snimka obrazovky 2021-05-21 o 152844png

 

Pojem investovanie presne vystihuje definícia Bena Grahama: Po dôkladnej analýze investícia sľubuje bezpečnosť vložených peňazí a primeraný výnos. Dôležité je podotknúť, že investovanie je dlhodobý proces, počítaný v rokoch. Investori si dávajú záležať na tom, aby si dôkladne vybrali spoločnosť, do ktorej investujú, pretože sa stávajú jej spoluvlastníkmi (hlavne cez nákup akcií) na dlhú dobu. Väčšinou je to rok a viac. Viac môže znamenať aj celý život. Je veľa prípadov, kedy sa takéto investície dedia na ďalšiu generáciu. Z tohto dôvodu by si každý investor mal dôkladne zvážiť, ktoré aktívum si vyberie a vloží do nej svoje voľné prostriedky.

Investičný proces začína definovaním investičných cieľov. Taký postup možno znie úsmevne, ale pomôže vám vyhnúť sa sklamaniu. Ku každému cieľu, vrátane toho investičného, vedie množstvo ciest, z ktorých každá nesie isté riziko, teda rôznu šancu príchodu do cieľa a to aj vrátane kryptomien. 

Peniaze je totiž zarobiť ťažké, zle ich investovať je už ľahšie.

 

Autor: Dávid Krajcár, Ing. Viktor Jakubčin