Ako si vybrať finančného poradcu ?

1. Odporúčania

Odporúčania od vašich známych, rodiny alebo priateľov sú väčšinou osvedčenou známkou kvality.
V online prostredí sú však referencie verejne dostupný údaj o finančnom odborníkovi.

2. Záujem o celkový finančný stav

Ako sme už v článku spomenuli, kvalitný finančný poradca vám nebude silou mocou predávať produkty, ale bude riešiť vašu finančnú situáciu a zaujímať sa o vaše potreby. Poradca ,ktorý pretláča iba svoju víziu a filozofiu je v prvom rade motivovaný províziou.

3. Máte na výber

Kvalitný finančný odborník má prehľad medzi všetkými produktmi, vysvetlí vám možnosti a odporučí riešenie. Výber je však vyložene na vás. Nikdy nie je závislý od jednej inštitúcie.

4. Čas na rozhodnutie

Po vypracovaní plánu a odporúčaných možnostiach, musíte mať dostatočne veľa priestoru na rozhodnutie. Poradca by vás nemal do rozhodnutia tlačiť, prípadne s vami problematiku aj niekoľkokrát prediskutovať.

5. Starostlivosť a servis klienta

Nakoľko sa finančné produkty stále menia a vyvíjajú, môžete z toho výhodne profitovať. Môže byť pre vás výhodné, stretnúť sa s vašim finančným poradcom aspoň raz ročne, aby ste mohli prehodnotiť prípadné zmeny v produktoch alebo analyzovať finančnú situáciu a jej vývoj.

6. Nebude vás nútiť do podpisu novej zmluvy

Pravidelne prehodnocovať uzavretú zmluvu neznamená, že by ste mali automaticky uzavrieť ďalšiu novú zmluvu. Samozrejme, pre finančného poradcu by to znamenalo novú províziu. Takéto praktiky sú charakteristickou črtou neserióznych poradcov. Kvalitný finančný agent vás nebude tlačiť do podpisu novej, často nevýhodnej alebo zbytočnej zmluvy.