Ako sa zachovať pri výkyvov na trhoch

Čo robiť s aktuálnou situáciou na trhu

V poslednom období sledujeme na poli financií turbulentné obdobie na každom fronte. Či už je to zdražovanie spotrebného koša v podobe vysokej inflácie, prekvapivé zvyšovanie úrokov na hypotékach, alebo dlhodobé obdobie poklesov v prípade investícií, kde sme boli roky zvyknutí na konštantný rast.

Samozrejme, všetky tieto faktory vplývajú negatívne nie len na finančný trh, ale taktiež na nás – ľudí, ktorí využívajú jednotlivé produkty finančného trhu. 

Čo v tejto situácii robiť? Viem túto situáciu využite nejak vo svoj prospech? S vyššími cenami v obchodoch, žiaľ, nespravíme nič, hypotéku si dnes vieme zafixovať na 10 a viac rokov, ale táto situácia na finančnom trhu je ideálna pre investovanie. Poďme si zopakovať základné investičné návyky, ktoré nám pomôžu dosiahnuť naše ciele.

 

1. Diverzifikácia a alokácia

Jednotlivé finančné ciele si vyžadujú rôzne investičné nástroje. Preto je dobré mať investičné portfólio zostavené tak, aby vás volatilita na trhoch neznepokojila. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že rozdelenie investičného majetku nesúvisí s potrebou dosahovania výnosu, ale s plnením cieľov, ktoré si stanovíte.

Plnenie dlhodobých cieľov súvisí s budovaním dlhodobej rezervy, ktorá sa však nezaobíde bez existencie krátkodobej rezervy. Pretože, ak si nebudete vytvárať oboje, môže sa ľahko stať, že sporenie na dôchodok stroskotá na pokazenej práčke, či stratenom telefóne. 

Názorná ukážka volatility rôznych aktív : realitný fond | akciový fond:

Snimka obrazovky 2022-04-03 o 171948png


2.
Trpezlivosť

Pomôžem si výrokom jedného z najbohatších ľudí na svete - investičného mága, Warrena Buffetta. 

„Akciový trh je nástroj na presun peňazí od netrpezlivých k trpezlivým.“

Stratégia „Buy and Hold“. Jednoduchá stratégia, ktorá je však veľmi účinná. Podľa výskumu spoločnosti Dalbar, Inc., z rokov 1983 až 2004, zaznamenal akciový investor s touto stratégiou priemerný výnos 13% p. a.. Investor, ktorý investoval na základe minulej výkonnosti, dosiahol výnos len 3,5% p. a. a investor, ktorý sa snažil časovať trh, prerobil až 3,3 % p. a..

Ako povedal známy ekonóm a držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu, Eugene Fama: „Vaše peniaze (investície) sú ako mydlo. Čím viac sa ich dotýkate, tým je ich menej.“

Svet a ekonomika je v pohybe, preto môže časovanie trhu viesť k zbytočným stratám:

Snimka obrazovky 2022-04-03 o 121938png

3. Investujte pasívne

Pasívne investovanie sa nesnaží prekonať trh, ale trh jednoducho nasleduje. Vychádza z predpokladu, že individuálny investor má veľmi malé šance zarobiť investovaním viac ako trh. Malú pravdepodobnosť vyšších výnosov (blížiacu sa k nule) potvrdzuje aj štatistika údajov aktívnych manažérov fondov SPIVA European Scorecard 2019. Podľa tejto štatistiky v priemere až 98% fondov spravovaných v Európe, zameraných na svetové akcie na horizonte 10 rokov, svojou výkonnosťou neprekonáva svetový akciový trh reprezentovaný indexom S&P Global 1200. Dalším plusom sú omnoho nižšie náklady na správu fondu.

Príklad výkonnosti aktívne a pasívne riadeného fondu, ktorý investuje na 90% do rovnakých spoločností v USA.

  • Názov fondu       Výnos za 5 rokov 
  1. Americký akciový fond TB  12,44% p.a.
  2. iSharesCore S&P 500      15.64 % p.a.


(údaj je platný k 3.4.2022)

4. Investujte do trhu

Pasívne investovanie ide ruka v ruke s investovaním do trhu – indexov.

Sledovanie trhu a následný nákup cenných papierov obchodovaných na trhu v správnej váhe by bolo časovo veľmi náročne, až nemožné ak chcete svoj voľný čas venovať sebe a svojej rodine. Preto sa na sledovanie trhu a investovanie používajú tzv. indexy. Index je skupina cenných papierov obchodovaných na určitom trhu, ktoré ho najlepšie vystihujú. Index môžeme označiť za akúsi vzorku trhu, jeho priemerné zloženie.

Indexové fondy nám umožňujú pri minimálnych nákladoch investovať do stoviek až tisícok spoločností.

Príklad skladby indexového fondu , kde je možné investovať už od pár desiatok € mesačne:

Snimka obrazovky 2022-04-03 o 124116png

Vyššie spomenuté odporúčania sú základ, ktorý by mal dodržiavať každý investor.


Pre výber konkrétneho investičného portfólia, nás neváhajte kontaktovať prostredníctvom nášho kontaktného formulára. Spolu si rozoberieme Vaše očakávania a pripravíme Vám riešenie na mieru. 


Zdroje:  vlastná tvorba, eic.eu, prosight.sk, iad.sk



Autor: Ing. Vikor Jakubčin , Dávid Krajcár